Jackal, Miałem na myśli we wszystkich przednich :szeroki_usmiech
Skrzynia biegów nie lubi zimna ;(, a auto nierówności drogi
Zwiń
X
-
Skrzynia biegów nie lubi zimna ;(, a auto nierówności drogi
Witam
Szukałem i szukałem, ale nie znalazłęm, a objaw wydaje mi się być dość ciekawy.
Otóż kiedy wsiadam do auta na mrozie (a przynajmniej w niskiej temperaturze) to skrzynia chodzi jakby nie było w niej oleju, a zamarznięte masło. Co dziwne - kiedy zapytałem o to mechanika stwierdził, że nie jest to objaw nakazujący wymieniać olej ze skrzynki.
Nie chce mi się wierzyć, bo po rozgrzaniu (przejechanych kilka kilosków) skrzynia chodzi jak złoto. Autko ma ponad 200 tys przebiegu - może wymienię olej w ciemno - nie wiem czy poprzedni właściciel się w to bawił.
Uważacie że jest sens, cz może powinienem (jak podopowiedział mi kolega - teoretyk) smarować w aucie jakieś cięgna, które podobnież się przy skrzynce znajdują?
Druga sprawa to wysokość zawieszenia. Nie wiem czy to kwestia przebiegu auta i zjechania amorków czy innych sprężyn, ale jadąc po. np mazurskich drogach (okolice Kętrzyna itp - kto był ten wie) ryję regularnie podwoziem o wystające garby. Naprawdę nie trzeba wiele, nawet zmiana pasa ruchu przy większych koleinach (Gdańsk - wyjazd z A. Krajowej) kończy się niemiłym dźwiękiem.
Przerabialiście może coś takiego? Octa w kombi, może znacie warsztat w 3mieście (Nanegast?) gdzie podniosą mi zawieszenie nie powodując katastrofalnego pogorszenia właściwości jezdnych.
pozdrawiam Wszystkich forumowiczówbyła O1 1,6 102 KM
była O1 1,9 TDI 90 KM
była O2 1,9 TDI DSG 105 KM
był Citroen Berlingo 1,6 HDI
jest Ford Tourneo Courier
-
-
czesc,
W kiedys tez tak strasznie gestnial mi olej w skrzyni na mrozie (w innym aucie) ze po musialem odpalac z wcisnietym sprzeglem. Jak puszczalem sprzeglo na luzie auto chcialo jechac :shock:. Naturalnie jak sie olej rozgrzal chodzilo jak maselko... wymienilem wiec olej na jakis dobry - niewiele to dalo dobrego - nadal na mrozie gestnial - a skrzynia zrobila sie glosna :?pozdrawiam
Markowski
OI AXR 06 185@377
Komentarz
-
-
W 2 octach zawsze zimą, szczególnie że u mnie to trochę zimno jest zimą (dziś -19 rano o 6) skrzynia chodziła ciężko, a po kilku km jak masełko. Nawet pierwszej zimy jak nówka auto było to też tak było.A6 Avant 1.9 TDI AVG - przedlift
AR 156 SW 1.9 JTD 16V - półlift
O1 Combi 1.6 MPI BFQ - polift
-------------------------------------------------
Dysponuję kasownikiem do poduszek VAG
Komentarz
-
-
Witam
Odgrzeję trochę drugą część postu :|
Druga sprawa to wysokość zawieszenia. Nie wiem czy to kwestia przebiegu auta i zjechania amorków czy innych sprężyn, ale jadąc po. np mazurskich drogach (okolice Kętrzyna itp - kto był ten wie) ryję regularnie podwoziem o wystające garby. Naprawdę nie trzeba wiele, nawet zmiana pasa ruchu przy większych koleinach (Gdańsk - wyjazd z A. Krajowej) kończy się niemiłym dźwiękiem.
Przerabialiście może coś takiego? Octa w kombi, może znacie warsztat w 3mieście (Nanegast?) gdzie podniosą mi zawieszenie nie powodując katastrofalnego pogorszenia właściwości jezdnych.
Może znów jestem przewrażliwiony i powinienem każdego dnia ze 2 razy przypieprzyć podwoziem o glebę i powiedzieć sobie : Ten Typ Tak Ma ?była O1 1,6 102 KM
była O1 1,9 TDI 90 KM
Komentarz
-
-
Zamieszczone przez plebanMoże znów jestem przewrażliwiony i powinienem każdego dnia ze 2 razy przypieprzyć podwoziem o glebę i powiedzieć sobie : Ten Typ Tak Ma ?
co do skrzyni to ja mam ponad 100kkm i nawet w mrozne ranki lub wieczory podczas jazdy skrzynia pracuje tak ze mozna jednym palcem obslugiwac
Komentarz
-
-
no tak, ale opcja do wykoania to od razu zmiana amorków?
Jak pojadę do warsztatu to się pewnie od razu do tego rzucą, a jak g... da to "trudno", a trochę kaski pójdzie - przerabiałem to w firmowym oplu, gdzie wymieniali mi sprzęgło, a jak dalej dziwnie ruszał, to padło hasło: I tak siadało ;/. A g... prawda
Nie wiem więc czy amorki, czy może w tych forach jest sposób na utwardzenie, a raczej podniesienie tyłu na sp[rężynach
Może zna ktoś warsztat w 3mieście gdzie mi to doradzą/ zrobią?
Dzięki za sugestiebyła O1 1,6 102 KM
była O1 1,9 TDI 90 KM
Komentarz
-
-
O ile w dieslu jest to mozliwe, o tyle benzyna (zwlaszcza 1,6) nie powinna IMHO sie tak zachowywac.
Moze czas pomyslec nad nowymi amorami ?
Zawias mozna podniesc tulejkami z zestawu na bezdroza, ewentualnie jesli to problem spowodowany przez duze bujanie przodu to mozesz zmienic sprezyny na twardsze - z TDI lub z zestawu na zle drogi.
Ja mialem problem z ryciem przy nierownosciach, garbach i hamowaniach - wymienilem springi z przodu i jest ok.
Niestety jest to rozwiazanie zdecydowanie drozsze niz tuleje - w moim przypadku 450 zl + 150 zl za montaz
Pozdrawiam
Zibi
Komentarz
-
-
A podniesienie autka tulejami to kwestia 150zł.PerfectService by DGW
Skoda Octavia 2FL Combi L&K 2.0 TDI BKD+
Skoda Octavia 1 Combi 1.9 TDI AHF
Skoda Fabia RS 1.9 TDI ASZ+
Komentarz
-
Komentarz